dilluns, 9 de juliol del 2012

Dia 14: Del refugi de les Bésines a l'Ospitalet (7km)


Avui el dia s'ha despertat molt abans que nosaltres. Tot i que nosaltres som d'aquells que en les primeres passes ens agrada sorprendre la muntanya encara somorta, avui ens hem permès un petit luxe: llevar-nos més tard que altres dies. I és que avui no tenim cap mena de pressa! El pla del dia és senzill: anar baixant tranquil·lament la vall de les Bésines fins arribar a la petita població fronterera de l'Ospitalet, on un tren ens portarà de nou a Enveitg (on hi ha el càmping que ens serveix de camp base durant aquests tres dies de Travessa).

Després d'un novament irrisori esmorzar al refugi de les Bésines (descompte amb llicència FEEC), comencem la catorzena etapa de la Travessa, de ben segur la més curta de totes les que hem completat fins al dia d'avui. I és que l'alta vall del riu Arieja, on s'assenta l'Ospitalet, és un punt ideal on deixar aparcada la Travessa uns quants mesos. La línia ferroviària que hi passa permet a l'excursionista una sortida fàcil cap a Tolosa o Puigcerdà.

8:25. Per indicacions del guarda, no fem cas del camí que s'enfila muntanya amunt darrera del refugi (es tracta del GR10 que continua en direcció a la població de Merenç passant per la portella de les Bésines) i baixem pel mateix corriol que ahir vam remuntar al finalitzar l'etapa. De seguida arribem al camí que ressegueix tota la vall (el Camí dels Bons Homes, GR107). Ara ens toca continuar per la dreta en direcció a l'estany de les Bésines.

Mollera a prop de l'estany de les Bésines.
8:45. Endavant: cel blau a l'estany de les Bésines. 
Endarrere: reflexos.

9:10. Deixant enrere l'estany i una petita cabana ens endinsem en el bosc per un camí molt ample, pla i molt ben conservat. Fa tota la pinta que el seu bon estat de conservació és degut a la construcció, temps enrere, de la presa de l'estany. Diverses edificacions i uns malaguanyats fonaments abandonats resten encant al paisatge. Quan portem força estona caminant, sempre allunyants del rierol de les Bésines, de sobte les marques ens fan abandonar l'ample camí que venim seguint i agafem un corriol que mica en mica ens fa perdre més desnivell. És en aquests moments quan comencem a creuar-nos amb unes quantes parelles d'excursionistes. Després de sortir del bosc i creuar una petita zona herbosa, la vall del riu Arièja apareix, immensa, als nostres peus.
(Fotografia superior esquerra: Xicoira (Cichorium intybus)).

9:50. Alta vall del riu Arieja en direcció nord.
Només resta un còmode descens envoltats d'arbres.
10:03. L'Ospitalet a la vista. Panoràmica sud-oest.
10:23. D'on venim? On som? Cap on anem?
10:45. Després de creuar diversos torrents i més tard una carretera secundària que s'enfila cap al coll de Pimorent i al Pas de la Casa / Port d'Envalira, arribem a l'Ospitalet.

L'Ospitalet (a tots els cartells l'Hospitalet Près-l'Andorre) és un petit poble de muntanya situat a 1.400 metres sobre el nivell del mar que ens rep amb total i absoluta indiferència. Tot el poble sembla endormiscat. Després de refrescar-nos convenientment a la font d'una bonica plaça i de donar un cop d'ull a diversos cartells informatius amb mapes de rutes de senderisme, ens dirigim cap a l'estació de tren tot prenent bona nota d'un gîte d'etape que ens trobem pel camí. 
Adquirim dos bitllets (8€) cap a Latour-de-Carol - Enveitg en una màquina automàtica instal·lada a la part exterior de l'edifici de l'estació i seiem a l'ombra a esperar que arribi el tren.
Ja tenim tres etapes més al sac (tot i que la d'avui, de només set quilòmetres, val per mitja!). Abandonem momentàniament la Travessa a les portes d'un petit país, Andorra, que desconeixem en gran mesura. Esperem poder retornar ben aviat a l'Ospitalet per endinsar-nos en "el país dels Pirineus" durant uns quants dies i descobrir els bells paratges que amaguen les seves muntanyes. Fins aviat, Andorra!




* Cartografia utilitzada:

- Bourg-Madame - Col de Puiymorens - Pic Carlit (2249OT). 1:25.000. IGN.



...Dia 13: De l'estany de la Bullosa al refugi de les Bésines (19km)






0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada